Incidenta diabetului zaharat se afla in continua crestere. Stilul de viata actual, poluarea, dar in special si alimentatia dezechilibrata bazata in mare parte pe produse procesate au condus la o crestere alarmanta a numarului de diabetici. De aceea este important sa stim care sunt factorii de risc ce pot duce la aparitia diabetului si cum putem preveni, dar si controla complicatiile ce pot aparea in cadrul acestei afectiuni.

 

Diabetul zaharat (DZ) este o afectiune metabolica complexa, caracterizata prin valori crescute ale glicemiei peste anumite limite. Dupa cum se cunoaste, exista doua categorii principale de diabet zaharat: tip 1- insulinodependent si tip 2 – insulino-independent. Daca nu este diagnosticat si tratat in timp util, pot aparea complicatii la nivel cardiovascular, renal, neurologic, oftalmologic.

Vestea buna este ca majoritatea tulburarilor metabolice si a complicatiilor diabetului sunt controlabile si pot fi prevenite.

 

Exista numerosi factori de risc care pot duce la aparitia diabetului:

 

  • Factori genetici
  • Lipsa activitatii fizice
  • Alimentatia bogata in grasimi si zahar
  • Dislipidemiile
  • Indicele de Masa Corporala IMC >30
  • Fumatul
  • Stresul – factor de dezechilibru metabolic
  • Diabetul gestational

 

 

Optimizarea stilului de viata

  • Alimentatia:

glucidele – se evita cele cu absorbtie rapida: gem, ciocolata, bomboane, sucuri de fructe; de preferat cele cu absorbtie lenta: legume, orez, cereale, paine din faina integrala; alimentele bogate in fibre aduc beneficii prin faptul ca determina senzatie de satietate si intarzie absorbtia glucidelor

proteinele – se consuma in proportii mai mici pentru a impiedica afectarea rinichilor, o complicatie frecventa a diabetului.

grasimile – nesaturate in detrimentul celor saturate; peste gras si surse vegetale de acizi grasi omega 3 precum: ulei de in, ulei de rapita

S-a descoperit ca mancatul rapid creste nivelul de glucoza in sange, crescand astfel si stresul oxidativ. Cresterea stresului oxidativ duce in timp la rezistenta fata de insulina, scaderea secretiei de insulina si se poate ajunge in cele din urma la hiperglicemie. De asemenea, mancatul rapid duce si la cresterea in greutate, creandu-se un dezechilibru metabolic. Cu cat mancam mai repede, cu atat putem manca mai multa mancare, deoarece senzatia de satietate apare abia la 20 minute dupa masa. Prin urmare, mancatul pe fuga este de evitat.

  • Exercitiul fizic regulat – este benefic in ambele tipuri de diabet cu avantaje din punct de vedere metabolic, vascular si psihologic: exercitiile aerobice, jogging, inot, mersul pe bicicleta, mersul pe jos 30-60 minute zilnic. Exercitiile fizice aerobice sunt mai avantajoase deoarece cresc sensibilitatea la insulina, contribuie la scaderea in greutate. De asemenea, este importanta cresterea masei musculare pentru o mai buna captare a glucozei.

S-a descoperit ca mancatul rapid creste nivelul de glucoza in sange, crescand astfel si stresul oxidativ. Cresterea stresului oxidativ duce in timp la rezistenta fata de insulina, scaderea secretiei de insulina si se poate ajunge in cele din urma la hiperglicemie. De asemenea, mancatul rapid duce si la cresterea in greutate, creandu-se un dezechilibru metabolic. Cu cat mancam mai repede, cu atat putem manca mai multa mancare, deoarece senzatia de satietate apare abia la 20 minute dupa masa. Prin urmare, mancatul pe fuga este de evitat.

 

Tratament adjuvant de intretinere/preventie

 

  • Preparate naturiste – extracte din plante medicinale precum: castravetele amar, afin, dud negru, schinduf, frunze de nuc prezinta efecte antioxidante, ajuta la stimularea functiei pancreasului, normalizarea nivelelor de glucoza din sange si preventia aparitiei complicatiilor. Acestea se pot gasi formulate sub diferite forme farmaceutice, in diverse combinatii – capsule, comprimate, extracte gemoterapice, tincturi.
  • Preparatele pe baza de crom ajuta la scaderea apetitului pentru dulciuri  si au efecte benefice asupra normalizarii glicemiei si a colesterolului din sange.
Monitorizarea DZ Monitorizarea complicatiilor
  • Automonitorizarea glucozei din sange cu ajutorul glucometrului
  • Hemoglobina glicata reflecta o estimare retrospectiva a statusului glicemic in decursul ultimelor doua-trei luni. Se poate efectua in orice moment al zilei si este indicat sa se realizeze de 4 ori pe an la pacientii cu DZ tip 1 si cel putin anual la pacientii cu DZ tip 2
  • Tensiunea arteriala
  • Profilul lipidic
  • TSH
  • Functia hepatica
  • Albumina urinara- pentru detectia unei eventuale nefropatii
  • Examinarea retinei – pentru a exclude retinopatia diabetica

 

 

Este indicat un control medical periodic, precum si o discutie cu farmacistul referitoare la tratament, efectele adverse, ingrijire complementara adaptata fiecarui pacient.

Orice incepe de la un sfat bun: sanatatea poate fi personalizata!

Te asteptam la Farmacia Panaceea si Grigorescu pentru a fi mereu informat, pentru a invata cum sa adopti un stil de viata sanatos.

 

 

Referinte:

Manualul Merck de diagnostic si tratament editia a XVIII-a, sectiunea 12-Bolile endocrine si metabolice, Diabetul zaharat si tulburarile metabolismului carbohidratilor, p.1274-1281.

 

Pharmacotherapy ed. IX, section VII – Endocrinologic disorders, Diabetes Mellitus.

 

https://www.novonordisk.com/about-novo-nordisk/changing-diabetes/wdd.html, accesat la data de 13.11.2017

Leave a reply